Puutarhasuunnitelmat 2022 /Yksivuotiset hyötykasvit


Pitkät talvikuukaudet tuntuvat puutarhaintoilijasta loputtomilta ja odotusta helpottaa lähinnä uusien suunnitelmien tekeminen. En varmaankaan ole ainut, joka on syyllinen siihen, että käy piirtelemässä lumeen uusien istutusten paikkoja tai viettää tuntikausia selaillen siemenverkkokauppoja. Ensimmäisen tilauksen tein jo joulukuussa ja tilasin silloin Virosta hieman erikoisempia siemeniä. 

Olin ajatellut, että viime keväänä tehdyt suurehkot muutokset etupihalla olisivat riittävät vähäksi aikaa, mutta mitä enemmän asiaa pohdin, sitä enemmän minun tekee mieli tehdä lisämuutoksia. Todennäköisesti muutokset tarkoittavat lähinnä uusien lavojen perustamista ja mahdollisesti uusien kukkapenkkien perustamista. Ajattelin jakaa ensi kesän suunnitelmat kahteen osaan ja kertoa ensin yksivuotisista hyötykasveista. Toki chilit ja paprikat voisi kasvattaa monivuotisina, mutta minulla on tällä hetkellä vain yksi talvehtija odottamassa paikkaansa. 

Ensimmäisenä päädyin ostamaan paprikan ja chilin siemeniä, koska halusin saada ne hyvissä ajoin esikasvatukseen. Paprikalajikkeiksi valikoitui: Robertina, Trapez, California Wonder keltainen, Nokturn ja Novosibirsk. Chileiksi taas: Aji Fantasy, Sugar rush rojo, Cayanne long slim, Orange drop, Padron, Fundador ja Solar flare. Lajivalinnat olivat osittain satunnaisia, koska halusin kokeilla monenlaisia lajikkeita ja toisaalta olin kuullut hyviä asioita joistakin edellä mainituista lajikkeista. 

En osaa koskaan hillitä itseäni siemeniä kylväessä ja siksi päädyn usein hukkumaan taimiin. Ajattelen aina, että siemenet eivät kuitenkaan idä tai onnistun tappamaan taimet ja siksi kylvän usein ylimääräisiä siemeniä. Tänä vuonna tarkoituksena oli kasvattaa hillitysti chilin taimia, koska niillä ei kuitenkaan ole niin paljon käyttöä kuin monilla muilla vihanneksilla. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että suunnitelma ei ihan toteutunut. 

Tällä hetkellä taimia on kolme kutakin lajia, joten yhteensä taimia on yli kolmekymmentä. Osan taimista annan varmasti eteenpäin esimerkiksi äidilleni tai siskolleni, mutta siitä huolimatta niitä on aikamoinen määrä. Jääkin siis nähtäväksi minne saan kaikki taimet mahtumaan. 


Tomaattien siemeniä olen myös ostanut valmiiksi maaliskuuta varten, koska viime vuodesta viisastuneena ajattelin kylvää tomaatit hieman myöhemmin. Tomaatteja aion varmasti laittaa tänäkin vuonna aika paljon ja olen pyrkinyt hankkimaan erityisesti ulkona päärjääviä lajikkeita. Toki kasvihuoneeseen tulee myös tomaatteja, mutta siellä ei kuitenkaan ole tilaa ihan kaikille kasveille. 


Kasvihuoneeseen tulee tomaattien, paprikoiden ja chilien lisäksi meloneja ja kurkkuja. Sain viime kesänä kasvatettua yhden vesimelonin ja siitä innostuneena ajattelin kokeilla paria eri lajiketta. Kasvihuoneeseen menevien melonien lisäksi ostin myös ulkokasvatukseen soveltuvan sokerimelonin siemeniä ja odotan mielenkiinnolla miten se pärjää avomaalla. Kurkun siemeniä en ole vielä ostanut, mutta tavoitteena on hankkia sekä kasvihuoneeseen sopivia kurkkuja, että avomaalla pärjääviä lajikkeita. 


Useimpien vihannesten siemenet ovat vielä kaupassa, mutta tavoitteena on istuttaa mahdollisimman paljon erilaisia lajikkeita. Erityisesti erilaisia papuja on tarkoitus tänä kesänä kokeilla. Kaalit ovat myös listalla, vaikka joka vuosi niiden kanssa on ollut ongelmia. Onnistumismahdollisuuksien maksimoimiseksi ajattelin nikkaroida jonkinlaisen kiinteän ötökkäverkon kaalilavojen päälle. Jokatapauksessa lavoja täytyy perustaa muutama lisää, että kaikki lajikkeet mahtuvat jonnekin. 

Ns. peruskalustoon kuuluvat porkkanat, sipuli, valkosipuli, yrtit, kurpitsat, retiisi, pinaatti, salaatti, peruna, herne, punajuuri ja lehtikaali. Näiden lisäksi ajattelin kokeilla ainakin vuonankaalia, naurista ja pesusienikurkkua. 


Viime vuonna onnistuin saamaan muutaman pienen bataatin ja tänä vuonna ajattelin ottaa revanssin sen kasvattamisessa. Bataatin suurin ongelma tuntuu olevan se, että kaikista lajikkeista en ole onnistunut saamaan satoa. Puutarhalta ostettu valmis taimi ei tuottanut mitään kasvihuoneolosuhteista huolimatta ja kuvassa olevan pienen sadon sainkin kaupan luomubataatista kasvatetusta taimesta. Tulevana kesänä aion ehdottomasti kokeilla uudestaan olisiko mahdollisuutta saada hieman parempaa bataattisatoa. 


Viimeisimpänä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä kokeiluna tulee olemaan taas maissi. Viime vuonna ehdin saamaan pari kypsää tähkää ja tänä kesänä aion ehdottomasti testata jotakin toista maissilajiketta. En ole vielä päättänyt mitä testaan, mutta haluaisin löytää mahdollisimman aikaisen maissilajikkeen. 

Kokeiltavaa on siis paljon ja varmasti unohdin vielä jonkun lajin. On jokatapauksessa hauskaa nähdä mikä sattuu onnistumaan tulevana kesänä ja mitkä jäävät tämän vuoden epäonnistuneiksi kokeiluiksi. Seuraavassa blogikirjoituksessa kerron sitten muista puutarhasuunnitelmista. 

Ei kommentteja