Mitä ommella tilkuista?
Laatikot ja pussit täynnä kangastilkkuja ovat varmasti tuttuja näkyjä jokaiselle enemmän ompelua harrastavalle. Kauneimmista kankaista ei malta heittää pienimpiäkään palasia pois ja tilkkuvarastot jatkavat vain kasvamistaan. Ompelun sivutuotteina syntyvän tilkkukasan lisäksi minulla on tapana ajoittain ostaa myös eri kauppojen tilkkupusseja ompeluprojekteja varten. 


Kerättyäni riittävästi motivaatiota tarttua tilkkulaatikon sisältöön kippaan usein tilkut lattialle ja käyn miettimään mitä ihmettä voisin niistä tehdä. Joskus lajittelen tilkut väreittäin ja etsin yhteensopivia kuoseja yhdisteltäväksi. Mitä sitten olen keksinyt tehdä tilkuista?

*I keep gathering a lot of fabric scraps from different sewing projects and from time to time I try to turn them into useful things. In this blog post I show some of the things I make from the scraps. 
Useimmiten tilkkuni päätyvät vauvanvaatteiksi, koska lähipiirissä tuntuu aina olevan vauvoja joille ommella. Bodyn kappaleet voi tehdä erilaisista tilkuista ja pienimpiin pöksyihin menee todella vähän kangasta. 

*Most of my fabric scraps get turned into baby clothes. There's always a friend that has use for them. Bodysuits and little pants can be made from tiny pieces of fabric. 
Kaavasta riippuen tilkuista saa myös isommille lapsille vaatteita. Erityisesti yövaatteissa ei haittaa, vaikka kuvio menisi väärinpäin tai paidan takakappale koostuisi kahdesta palasta. Myös pikkuhousut ja kalsarit syntyvät helposti pienistä palasista. 

*I also make clothing for bigger kids from scraps. Depending on the pattern small pieces can be used for the front of a shirt or sleeves. Underwear is also a good sewing project from scraps. 


Tytön äidille erilaisten pantojen, ponnareiden ja pinnien tekeminen on helppo tapa saada kulutettua tilkkuja. Näistä tulee myös kivoja lahjoja, koska tarkalla koolla ei ole ihan niin suurta merkitystä. 

*I often make headbands and hair bows from scraps. They also make nice little gifts. 
Pipot, huivit ja hanskat ovat mukavia käyttökohteita tilkuille. Teen usein lahjoiksi yhteensopivia settejä ja ne ovat osoittautuneet suosituiksi ystävien ja sukulaisten kesken. 

* Beanies, scarfs and mittens are one of the most common things I make from scraps. They make great gifts for both adults and kids. 


Askartelemme usein tyttäreni kanssa tilkuista erilaisia asioita. Pieniä leluja, peittoja nukeille, viirejä leikkimökkiin jne. Oikeastaan vain lapsen mielikuvitus on rajana.

*We like to make different craft projects from leftover fabric. Small toys, banners and anything else the kiddo decides we should make.Nukenvaatteet ovat suurkulutuksessa meillä ja pienimmät tilkut usein siirtyvätkin nukenvaatteiksi. Niitä on myös mukava antaa lahjaksi tai viedä esimerkiksi päiväkotiin. 

*Dolls clothes are an easy way to use up the smallest scraps. They also make nice gifts for little kids or for a daycare centre. 

Tilkuista voi siis tehdä vaikka mitä ja tästä kirjoituksesta uupuu vielä vaikka kuinka paljon ideoita. Hernepussit leikkiin, kestorätit, pienet pussukat tai vaikkapa tossut. Ideoita voi oikeastaan keksiä loputtomasti. 

*So you can make almost anything from scraps and with this post I have just scratched the surface. Do you have any other ideas?

1 kommentti

  1. Kivoja ideoita tilkkuja säästäville! Ainahan niistä suunnittelee tekevänsä jotain...

    VastaaPoista