Sateenkaarityllihame

itse tehty tyllihame

Erehdyn aina uudestaan ja uudestaan ompelemaan tyllihameita ja päädyn yhtä usein kiroamaan sitä miten paljon vaivaa niissä on näennäisesti yksinkertaisesta rakenteesta huolimatta. Tylliä kuluu melkoisesti ja kangassuikaleita saa rypyttää kyllästymiseen asti. Lopputulos kuitenkin palkitsee ja ehkäpä juuri siksi palaan aina näitä askartelemaan tyttärelleni.
Tähän tarkoitukseen soveltuvaa pehmeää ja hieman joustavaa tylliä on melko hankala löytää ja esimerkiksi Eurokankaan tyllihyllyn tyllit eivät oikeastaan toimi tässä. Kangas ei saa olla liian läpinäkyvää/verkkomaista, eivätkä kangaskerrokset saa takertua toisiinsa. Olen tilannut vastaavaa kangasta välillä Nappinjasta, mutta tällä kertaa suuntasin värivalikoiman takia tilaamaan tyllin Puolasta Metry I centrymetry verkkokaupasta. Siellä on suht isot postikulut, mutta toisaalta kankaiden hinta oli pieni.


Ohjeen kirjoittaminen on oikeastaan aika haastavaa, koska tarkkojen mittojen antaminen on melko mahdotonta. Paljon riippuu siitä kuinka muhkean hameen tahtoo, minkä kokoiselle ihmiselle hametta tekee jne. Annan käyttämäni summittaiset mitat noin 4-5v kokoiselle lapselle, mutta jouduin itsekin ompelun aikana hieman muokkaamaan mittoja. Tässä ompelutyössä joutuu väistämättä soveltamaan, mutta tyllikerrokset piilottavat aika anteeksiantavasti mokia.


Ohje on helpointa aloittaa selittämällä hameen rakenne, joka on kuvan mukainen ja näitä kerroksia on vyötärökappaletta lukuunottamatta 2 kerrosta. Kuvasta poiketen ylempään (vaaleanpunaiseen) kerrokseen ei tietenkään tule rimpsua, vain hameen alahelmaan. Ylin kerros on satiinia ja alemmat kerrokset ommellaan kiinni siihen. Alin hameenhelma (minulla lila) oli hameessani noin 15 cm x 8m pituinen ja ylempi vaaleanpunainen helma noin 15cm x 4,5m (kumpaakin helmakappaletta piti leikata 2 kappaletta). Satiinipalan mitta oli 20cm x 1m (näitä riitti yksi pala). Lisäksi tarvittiin kymmeniä metrejä noin 5 cm leveää tyllikaitaletta helmarimpsuiksi. Sen mittaa en oikeastaan osaa arvioida, koska menekkiin vaikuttaa paljon se kuinka tiivistä rimpsua tekee.

Jos kangasta ei ole niin paljon, että yhtenäinen 8m pala olisi olemassa, kaitaleen voi yhdistää myös osista. Itse toimin juuri tällä tavalla, koska värejä oli sen verran paljon ostettavana ja mitään väriä ei ollut niin pitkää palaa.


Aloitin urakan ryhtymällä rypyttämään helmarimpsuja. Säädin ompelukoneeni asetuksia kuvien mukaisesti ja ainakin minun koneellani tylli rypyttyy näin automaattisesti. Tämä on suuri helpotus, koska käsin rypyttäen homma olisi tuskaisen hidasta. Myös rypytyspaininjalka voisi olla hommassa kätevä.


Ompelin 5cm leveän kaitaleen keskelle rypytyslangan ja saadakseni eri värit vaihtumaan syötin paininjalan alle vuorotellen erivärisiä suikaleita. Suikaletta saa rypyttää aikamoisen kasan, että sitä riittää kumpaankin helmakerrokseen. Itse luulin rypyttäneeni ensimmäisellä kerralla riittävän ison kasan, mutta jouduin vielä uudemman kerran jatkamaan hommaa. Tämä ei ole ongelma, koska rimpsun kiinnittämisessä ei haittaa, vaikka joutuisi välillä vaihtamaan kappaletta. Silloin on vain tärkeää ommella ne hieman limittäin kiinni.


Seuraava vaihe oli ommella lilat helmakappaleet renkaiksi (katso, että kappale ei mene kierteelle) ja kiinnittää rimpsu alareunaan. Eli kumpaankin noin 8m pitkään alempaan helmakaitaleeseen (minulla lila) pitää ommella rimpsu kiinni ompeleen kohdalta. Muista tässä vaiheessa palauttaa ompelukoneen asetukset normaaleiksi.

Sitten ompelin myös ylemmät helmakaitaleet renkaiksi (minulla vaaleanpunainen) ja aloitin kappaleiden yhdistämisen valmistelun poimuttamalla alempien (lilojen) helmojen yläreunat samalla tavalla kuin rimpsuja ommellessa. Sitten ompelin ylemmät helmat kiinni vaaleanpunaiseen ylähelmaan. Tässä vaiheessa saatat joutua säätämään rypytystä saadaksesi osat osumaan tasaisesti yhteen.


Nyt sinulla pitäisi olla kaksi helmaa  (minulla x 2 vaaleanpunainen ylähelma +lila alahelma ja rimpsu sen alareunassa) valmiina kiinnitettäväksi satiiniseen yläosaan. 

Yläosa ommellaan niin, että satiinipalan lyhyet reunat ommellaan oikeat puolet vastakkain yhteen. Jos haluat tehdä hameesta säädettävän, voi tässä vaiheessa tehdä kuminauhaa varten säätöaukon tuohon lyhyeen saumaan lähelle yläreunaa. Sitten mittaa kuminauha sopivan mittaiseksi, käännä satiinikappale oikeat puolet ylöspäin ja tikkaa kuminauha yläreunaan, joko kujaan (jos haluat säädettävän) tai sitten ihan kiinni kankaaseen. Tärkeää on, että alareuna jää vielä tässä vaiheessa riittävästi auki. 


Viimeinen vaihe on ommella helmakappaleet satiiniyläosaan kiinni. Aloita taas rypyttämällä kummankin vaaleanpunaisen helmakappaleen yläreuna, jotta vyötärökappaleeseen yhdistäminen kävisi helpommin. Sitten ompele kappaleet kiinni vyötärökaitaleeseen yksi kerrallaan oikeat puolet vastakkain. Kumpikin helmakerros on siis kiinni eri puolella vyötärökaitaleen alareunaa. Se tekee hameesta ilmavamman ja helpommin liikkuvan. 

Nyt sinulla pitäisi olla hame valmiina pyörimistesteihin :) Kysy, jos jokin jäi mietityttämään ja koitan selittää tarkemmin. 



Ei kommentteja