Suklaayllätyslaatikko

 

suklaayllätyslaatikko

Lahjojen hankkiminen tai tekeminen on minusta enimmäkseen hauskaa, mutta joillekin ihmisille on haastavampaa keksiä kivoja lahjoja kuin toisille. Mitä antaa ihmiselle jolla on jo kaikkea tai jolle ei keksi mitään. Vastaukseksi ei kelpaa "ei mitään", koska tyttäreni haluaa ehdottomasti antaa esimerkiksi isänpäivälahjat isoisilleen. Pidän myös tärkeänä sitä, että hän harjoittelee lahjojen antamista ja toisen ihmisen asemaan asettumista. Ei ole tarkoituksena ostaa omaa suosikkijuttua, vaan miettiä mistä juuri lahjansaaja pitäisi. 

Näissä tilanteissa päädyn usein johonkin "kulutustavaraan" tai sitten johonkin sellaiseen, jota ihminen ei itse tule ostaneeksi itselleen. Tänä vuonna päädyimme siihen, että annamme isänpäivälahjaksi suklaata, mutta halusin käyttää jotakin luovempaa tapaa niinkin tylsän lahjan antamiseen. Googlailtuani aikani aiheen tiimoilta, sattui silmiini useampi videonpätkä "räjähtävästä" suklaalaatikosta. Idea näytti hauskalta, mutta en löytänyt aivan omiin tarpeisiini sopivaa ohjetta ja päädyin vähän soveltamaan. 



Ensin on aika etsiä tarvikkeet. Tarvitset laatikkoa varten jämäkkää pahvia (esim. vanhoja pahvilaatikoita), mitan, kynän, sakset tai mattoveitsen, teippiä, lahjapaperia laatikon päällystämiseen, suklaata tai herkkuja laatikon sisälle, kaksipuoleista teippiä ja koristeita laatikon päälle. Laatikon voi periaatteessa tehdä millä vain mitoilla ja laatikoita voi olla sisäkkäin monia, joten tarvittavan pahvin määrää on vaikea arvioida. Kannattaa testata valitsemiesi herkkujen perusteella mitkä mitat sopisivat sinulle parhaiten, mutta mainitsen itse käyttämäni mitat. 

Ideana minun laatikossani on tehdä kaksi neliön muotoista kannellista laatikkoa ja asettaa ne sisäkkäin. Kannen avatessa ensin aukeaa ulompi laatikko ja sitten pienempi laatikko.  Isomman laatikon pohjaa varten tarvitset 25 X 25 cm kokoisen palan pahvia ja neljä 25 X 20 cm kokoista palaa laatikon reunoja varten. Isomman laatikon kantta varten tarvitset aavistuksen isomman palan, esim. 26,5 X 26,5 cm ja kannen reunoja varten neljä 26,5 X 5cm palaa.  

Seuraavaksi on aika leikata pienemmän laatikon osat. Laatikkoa varten tarvitset 18 X 18 cm kokoisen palan pohjaa varten ja neljä 18 X 13,5 cm kokoista palaa reunoja varten. Laatikon kantta varten tarvitse 20 X 20 cm kokoisen palan ja neljä 20 X 5 cm palaa kannen reunoja varten. 

Mikäli haluat laatikosta pienemmän, isomman tai haluat lisätä laatikoiden määrää, voit muuttaa vapaasti mittoja. Ideana on se, että sisemmät laatikot ovat aina muutaman sentin ulompaa laatikkoa pienempiä ja kannen mitat ovat hieman laatikkoa suuremmat. 

Seuraava askel on teipata laatikoiden ja kansien reunat. Teippaamista ei kannata tehdä liian tehokkaasti, koska reunojen olisi syytä olla vielä liikuteltavissa. Ne myös päällystetään vielä, joten se antaa laatikolle lisää ryhtiä.


Reunojen teippaamisen jälkeen on laatikoiden osien päällystämisen vuoro. Tyyli on vapaa, mutta itse tykkään päällystää ulkopuolen kuvassa nähtävällä tavalla. Sisäpuolen voi teoriassa tehdä samalla tavalla tai sitten leikata osion muotoiset palat ja teipata ne kiinni kaksipuoleisella teipillä. Yksi rulla lahjapaperia ei minulla aivan riittänyt koko laatikkoon, joten kannen sisäosat on päällystetty valkoisella paperilla. 

Varsinaisten laatikoiden reunat jätetään teippaamatta, että ne aukeavat, mutta laatikoiden kansien kulmat pitää teipata kasaan. Tässäkin homman olisi varmasti voinut hoitaa siistimmin esimerkiksi teippaamalla kulmat ennen päällystämistä, mutta päädyin tällä kertaa teippaamaan kulmat päällystämisen jälkeen. Jos kuitenkin olet minua tarkempi askartelija, saat varmasti siistimpää jälkeä aikaiseksi. 

Viimeinen askel ennen kasaamista on kiinnittää haluamasi herkut kiinni laatikon reunoihin. Tässä kannattaa käyttää napakkaa kaksipuoleista teippiä. Pienen laatikon keskelle voisi lisätä vaikkapa jonkin pienen lahjan tai esimerkiksi kortin. 

Viimeinen silaus on laittaa laatikot sisäkkäin ja kannet paikalleen. Halutessasi voit koristella kannen vaikkapa isolla rusetilla. Sitten onkin aika antaa lahja saajalleen. 





Ei kommentteja