Tiedesetti joululahjaksi

 

tiedesetti lapselle

Meiltä löytyy kotoa innokas tiedefani ja Netflixin Emily's Wonder Lab ohjelma on selkeästi vielä nostanut innostusta korkeammalle. Emily tekee tiedekokeiluista hauskan ja näyttävän näköisiä lapsille ja tyttäreni mielestä on erityisen hienoa, että ohjelmassa on nimenomaan tyttö juontajana. Miettiessäni ideoita itsetehdyksi joululahjaksi ajattelin, että tiedesetti voisi olla todellinen hitti meidän neidille. 

Kävin ensin penkomaan nettiä ja etsimään erilaisia helppoja tiedokokeita. Ajattelin, että setistä olisi kaikista eniten hyötyä, jos siinä olisi valmiiksi ainakin muutama idea kokeiluille. Bonuksena toivoin, että kokeilut olisivat ainakin osittain sellaisia, että voisin koota pakkauksen pitkälti jo kotoa löytyvistä tarvikkeista. Alle olin lisännyt linkit tulostettaviin ohjeisiin, jos jollekin tulee mieleen itse väsäillä pakkausta. 

Outo muovailumassa

Ensimmäinen kokeiluista on "outo muovailumassa" ja sitä varteen lisäsin pakkaukseen maissitärkkelystä. Massa on vain vettä ja maissitärkkelystä, mutta tuntuu todella oudolta lapsen käsissä. Vähän kuin massa olisi yhtä aikaa kiinteää ja nestemäistä. 

Pöpökokeilu

Seuraava pintajännityskokeilu on korona-ajan klassikko: pöpökokeilu. Tätä koetta varten lisäsin settiin tilliä ja tiskiainetta. 

Suodatinpussikukat   (Ohjeessa on kirjoitusvirhe :D)

Tätä koetta testatessani huomasin, että kukkien värittämiseen käytettyjen tussien laadulla on merkitystä. Lähinnä siinä mielessä, että kannattaa valita mahdollisimman helposti leviäviä tusseja. Ensin pöhkönä kokeilin Sharpie-tusseilla ja nehän eivät levinneet ollenkaan. Tätä koetta varten lisäsin pakkaukseen siis muovimukin, valkoisia suodatinpusseja ja pari tussia. 

Kävelevä vesi

Tätä löytämääni koetta en saanut testissä toimimaan täydellisesti, mutta epäilen sen johtuvan joko surkeasta talouspaperista tai kehnoista elintarvikeväreistä. Luulen, että testaamme koetta kuitenkin vielä uudestaan kunhan pääsen antamaan lahjan tyttärelleni. Tätä koetta varten lisäsin settiin 6 pientä muovista shottilasia, elintarvikeväriä ja talouspaperia. 

Tulivuori

Tätä tulivuorikoetta olemme tehneet lapseni kanssa mooooonta kertaa, koska kaikkialle pursuava vaahto jaksaa aina viihdyttää. Olen kirjoittanut ohjeeseen, että tee tämä vaikka tiskialtaassa tai kylppärin lattialla ja se ohje todellakin pitää paikkaansa. Koe on super sotkuinen ja samalla tietenkin huippuhauska. Tätä koetta varten lisäsin pakkaukseen etikkaa, ruokasoodaa ja elintarvikeväriä. 

Värimyrsky

Kaikista kokeista tämä viimeinen on suosikkini. Siinä tavallinen vitamiiniporetabletti saa villin myrskyn aikaan kupissa. Tätä koetta varten lisäsin settiin mukaan öljyä ja poretabletteja. 


Settiin sisällytin paljon muutakin kuin vain mainituissa kokeissa tarvittavat asiat, koska minulla oli yhtä ja toista aihepiiriin sopivaa jemmassa. Olin kirpparikierroksilla poiminut leikkeihin tarkoitettuja mitta-astioita ja mm. suojalasit. Labratakki taas valmistuu näppärästi vaikka vanhasta lakanasta. Leikkeihin tarkoitetun takin voi saksia ihan summassa ja siihen ei periaatteessa tarvitse edes laittaa nappeja, jos ei halua. Myös vanhasta valkoisesta kauluspaidasta saa kivasti muokattua pienelle takin. Minä olin tehnyt takin jo aiempia leikkejä varten pari vuotta sitten, joten tällä kertaa vältyin sen ompelulta. 

Lisäsin laatikkoon myös pari ilmapalloa esim. staattisen sähkön tutkimista varten, magneetin, vanupuikkoja, pipetin lääkekaapin perukoilta ja muutaman valotikun. Sopivalla silmällä tarkastellessa kotoa löytyy helposti monenlaista tieteilyyn sopivaa tavaraa. Kokosin tavarat kotoa löytyneeseen laatikkoon ja tulostin tarrapaperille koristeen laatikon kanteen. 

Kuva laatikon kanteen

Tyttärelleni tehdyssä laatikossa on tietenkin hänen nimensä ja mahdollisimman paljon häneltä näyttävä "tyttötieteilijä", joten tätä blogikirjoitusta varten tein paremmin useammalle lapselle sopivan kansikuvan. Kuvan voi tulostaa ja liimata laatikon kanteen, jos nurkista ei satu löytymään tarrapaperia. 

Nyt vain jännityksellä odottamaan mitä tieteilijä tuumaa lahjastaan. 
Ei kommentteja