Monivärisen kuvan leikkaaminen Silhouettella

 

monivärisen kuvan leikkaaminen silhouettella

Olen useamman vuoden haaveillut ostavani jonkun Silhouetten leikkureista silityskalvojen leikkaamista varten, mutta olen tähän asti onnistunut puhumaan itseni ympäri melkoisen kalliin uuden lelun hankkimisesta. Mitäs sitten kävikään? Koko vuoden kohokohta, Tampereen kädentaitomessut peruttiin ja päädyin pettymystäni lievittääkseni pyörimään nettikaupoissa etsimässä messutarjouksia. Tietenkin huomasin Lumikellojen sivuilla alennuksessa olevan Portrait koneen ja muutaman klikkauksen jälkeen tilaus olikin jo matkalla. 

Ajattelin alkuun, että koneen käyttäminen tuskin olisi kovin haastavaa, mutta useamman ohjevideon katsottuani totesin, että vaikeampien projektien tekeminen olikin hieman mutkikkaampaa kuin ajattelin. Itse asiaa pyöriteltyäni ajattelin, että kenties joku toinen saattaisi hyötyä kuvallisesta ohjeesta monivärisen kuvan leikkaamiseen. 

Aloitetaan kertomalla, että samaan lopputulokseen pääsee varmasti monella eri tavalla ja tämä on vain yhden aloittelijan tapa saada haluamansa kuva leikattua. Kuvan voi myös helposti hankkia valmiina jaettuna kerroksiin, mutta minulla ei ole koskaan tapana tehdä asioita helposti :D 

Aloitin itse valitsemalla haluamani kuvan ja avaamalla sen Silhouette Studio ohjelmassa. Parhaiten toimivat värityskuvat, koska niiden selkeitä rajoja ohjelman on helppo lukea, mutta ei värillinenkään kuva mahdoton ole työstää. 

Seuraavaksi kuvan leikkausrajat pitää saada merkittyä ja se onnistuu avaamalla "trace" valikko ja "select trace area". Riippuen kuvan laadusta pelkän alueen valitseminen saattaa jo antaa melko hyvän tuloksen. Ideana on se, että kaikki jäljennettäväksi halutut linjat olisivat keltaiset. Kuten yllä olevassa kuvassa näkyy, aivan kaikki viivat eivät vielä olleet keltaisia, joten säädin "threshold" pykälää oikealle kunnes kaikki osat olivat keltaisia. Joskus tämä ei vielä auta, vaan toinen vaihtoehto on kikkailla "high pass filterin kanssa" ja yrittää sen avulla saada kaikkia osioita rajattua. 

Kun olin tyytyväinen rajaukseen, painoin "trace toimintoa ja silloin kuvan rajat erottuvat alkuperäisestä kuvasta. Tein kuvasta itse asiassa kaksi identtistä kopiota, koska minulla oli ajatuksena, että teen kuvaan yhtenäisen pohjakuvan, jotta osien liittäminen olisi lopuksi helpompaa. 

Yllä olevassa kuvassa näkyy vasemmalla se kuva, josta päätin tehdä taustan. En kuitenkaan halunnut tehdä taustasta täysin yhtenäistä möhkälettä, vaan ajattelin ensin poistaa siitä aukkokohdat (esim. jalan alapuoli ja hännän alapuoli) ja siksi kuvan eri osiot pitää ns. vapauttaa toisistaan. Kun vasen kuva oli valittuna painoin ylhäältä "object" valikosta "release compound path". 

Nyt kuva on täynnä pieniä harmaita laatikoita ja niiden idea on se, että jokaista niistä voi käsitellä erikseen. Klikkasin ensin kuvan ulkopuoliselta alueelta niin, että pienet valintalaatikot eivät kaikki näy kerralla. Sitten kylmästi poistin taustasta laatikko kerrallaan kaikki sisäviivat tyhjiksi jätettäviä alueita lukuunottamatta. Idea on siis se, että esimerkiksi hännän tyvessä oleva osio leikkautuisi pois taustasta eikä jäisi mustaksi. 

Yllä olevasta kuvasta näkyy hieman paremmin mitä tarkoitan, eli nyt kuvassa on jäljellä vain ulkoreuna ja tyhjäksi jätettävät osiot. 


Seuraavaksi on vuorossa jäljelle jäävien kohtien poistaminen ja se tehdään valitsemalla ensin koko kuvio ja sen jälkeen kaikki poistettavat osiot. Macissa tämä tehdään pitämällä shift-näppäintä pohjassa ja klikkaamalla läpi kaikki halutut osiot. Kun olet mielestäsi saanut kaikki kohdat valittua, ota oikealla olevasta valikosta auki "modify" paneeli ja paina "subtract". 


Nyt taustakuvion värin voi vaihtaa ja samalla näkee lähtivätkö oikeat osiot pois taustasta. Mikäli homma ei onnistunut, askeleet voi aina peruuttaa ja yrittää uudelleen. 


Seuraavaksi on vuorossa varsinaisten värillisten osioiden erottaminen toisistaan ja sen aloitin erottamalla osiot toisistaan samalla tavalla kuin taustakuvion kanssa. Nyt en kuitenkaan aio ensisijaisesti poistaa mitään, vaan aloitin värittämällä osiot haluamillani väreillä. Tätä ei ole sinäsä pakko tehdä, mutta minua se helpottaa hahmottamaan mitkä osiot kuuluvat samanväriselle kalvolle. 


Teen yleensä homman niin, että värjään kaikki samanväriset osiot kerralla ja sitten valitsen jokaisen erillisen samanvärisen osion yhtä aikaa shift pohjassa ja painan "object" valikosta löytyvää "group" vaihtoehtoa. Sen avulla voin siirtää kerralla pois kuvan päältä kaikki tietynväriset osiot. Tämä helpottaa myös kokoamista, koska pienetkin osiot pysyvät leikkaustilanteessa juuri oikeilla paikoillaan. Yllä olevassa kuvassa olen jo siirtänyt oranssit osiot sivuun ja olen juuri siirtämässä sinisiä osioita pois. Lisäsin vielä myöhemmin myös kaulakorun oransseihin osioihin, mutta se oli onneksi isona kappaleena helppo sijoittaa oikealle paikalle. 


Lopputilanteessa leikkaussuunnitelmani näyttää jotakuinkin tältä. Kyseisessä kuvassa on paljon värejä ja siksi homma näyttää tässä vaiheessa sekavalta, mutta kyllä näistä vielä poni saadaan kasaan. On tärkeää, että osioiden kokoa ei enää tässä vaiheessa muuteta, koska muuten ne eivät kasaannu oikein toistensa päälle. Jos huomaat, että tuli tehtyä moka ja kuvio on aivan väärän kokoinen, kokoa kaikki mustan pohjan päälle, valitse "group" ja muuta kokoa. Sitten voit painaa "ungroup" ja osiot ovat taas erillään toisistaan.  

Ruudullinen osio on leikkausalusta ja siihen siirretään yksi kerrallaan se mitä mistäkin väristä halutaan leikata. Valitsin itse ensin hopeanväriset osiot leikattavaksi. Huomaathan, että jos kuvan suhteen on merkityksellistä, että se on juuri tiettyyn suuntaan (esim. teksti), pitää kuva kääntää peilikuvaksi ennen leikkaamista. Jos haluat esim. tekstin saada oikeaan suuntaan, peilikuvan asetus löytyy ylhäältä "object" valikon takaa. Sieltä valitse "mirror" valikko ja käännä kuva.  



Sitten onkin aika lähettää osiot leikkuriin ja ensiksi valitaan ylhäältä "send" valikko ja tehdään materiaaliin sopivat valinnat. En ole omassa koneessani saanut automaattiterää toimimaan halutulla tavalla halutulla materiaalilla, joten leikkaan aavistuksen erikoisilla asetuksilla ja "ratchet blade" toiminnolla. Käytännössä silloin olen valmiiksi valinnut haluamani leikkaussyvyyden terässä manuaalisesti ja ratchet blade ei muuta syvyyttä enää manuaalisen valintani jälkeen. Lisäksi käytän liimapintaisen kartongin asetusta pohjana, koska ainakaan omista glitter silityskalvoistani normaalin silityskalvon asetus ei ole leikannut läpi. "Force" kohtaan laitan itse lukeman 33 glitterkalvoille. Ohuemmat kalvot ovat sitten asia erikseen. 

Jos sinulla kuitenkin toimii normaalisti automaattiterä niin leikkaa ihmeessä fiksummilla asetuksilla ja hyödynnä automatiikkaa :D Itse kyllästyin puljaamaan automaattiterän kanssa, kun se välillä leikkasi ja välillä nollasi itsensä. 

Sijoita siis nyt vuorotellen kaikki eri värit leikkauspohjalle ja leikkaa osiot erikseen. Jos haluat säästää kalvoa niin osioiden sijaintia voi kyllä siirtää lähemmäs toisiaan, mutta kokoamista helpottaa huomattavasti se, jos osiot ovat valmiiksi oikeilla kohdilla. 


Sitten onkin vuorossa se hauska osio eli eri kerrosten sijoittaminen päällekkäin ja silittäminen. Itse silitän aina taustan jälkeen ensimmäisenä isoimmat osiot, koska silloin pienimpien osioiden sijoittaminen paikalleen on helpompaa. 


Ihan ilman mokia ei tämäkään projekti sujunut, mutta mielestäni lopputulos on vaivan arvoinen. Ei muuta kuin kokeilemaan siis, jos et pientä näpertelyä pelkää :D








Ei kommentteja