Vaahtovärjäys

 

vaahtovärjäys

Tyttäreni on suuri Emilyn tiedelaboratorion fani ja haluaa tällä hetkellä tehdä "tiedekokeita" lähes joka päivä. En itse ole juuri katsellut kyseistä ohjelmaa, mutta aina välillä tytär selittää haluavansa tehdä jotakin ohjelmassa näkemäänsä. Tällä kertaa hän selitti kovasti jostakin värjätystä vaahdosta ja tästä innostuneena päätimme kokeilla miten vaahto toimisi kangasvärien kanssa. Olemme jo kokeilleet jäävärjäystä ja tavanomaista solmuvärjäystä, joten halusimme hieman vaihtelua kokeiluihimme. 

Ostan usein kirppareilta värjäyskokeiluihin soveltuvia paitoja ja toppeja, koska vaikkapa 50 senttiä maksavan paidan kanssa ei ole niin justiinsa onnistuuko kokeilu. Väreinä käytämme jauhemaisia kangasvärejä, koska ne riittävät pitkälle ja yhdestä pussista saa monen monta värjäyskertaa. 


Värjäysprosessi ei todellakaan ole monimutkainen, mutta nappasin kuitenkin muutaman vaihekuvan matkan varrelta. Ensin sekoitin valmiiksi värit kippoihin veden kanssa ja etsin sopivan pipetin värin tipputamista ajatellen. Hommassa pitää toimia suhteellisen nopeasti, joten värejä ei enää ehdi valmistella vaahdon tekemisen jälkeen. 

Sekoitettuani värit vaahdotin tiskiainetta saadakseni värjäysastiani täyteen vaahtoa. Käytin tiskiainetta, mutta hommassa voisi käyttää myös valmista partavaahtoa. Testasin yhden vaatteen värjäämiseen partavaahtoa ja kummallakin tavalla tulee erilainen lopputulos. Partavaahto on kestävämpää ja "hienompaa" ja isoja kuplia sisältävä vaahto jättää kuplajälkiä enemmän vaatteeseen. 


Seuraavaksi tiputtelin väriaineen vaahdon pintaan. Tässä kannattaa olla aika nopea, koska vaahto alkaa nopeasti kadota värin tippuessa. Partavaahto oli tässä asiassa vähän anteeksiantavampi ja siihen ehti jopa tehdä vähän enemmän kuvioita. 


Sitten on aika tiputtaa vaatekappale tai kangaspala vaahtoon. Tässä testikuvassa vaahtoa ei ole kovin paljon, mutta oikeasti vaahdon pitäisi pursota kappaleen alta sen verran, että sitä voi siirrellä myös toiselle puolelle vaatetta. Tässä vaiheessa kannattaa luonnollisesti pitää kumihanskat kädessä, jos ei meinaa värjätä käsiään samalla. 

Tyttäreni toiveissa oli tällä kertaa pastellinsävyinen yksisarvispaita, joten otimme paidan värjäysastiasta huuhteluun melkein välittömästi. Varmasti antamalla värien vaikuttaa pidempään paidoista olisi tullut kirkkaamman värisiä. Riippumatta siitä kauanko annat värin vaikuttaa, vaatteet pitää huuhdella hyvin ennen käyttöönottoa. Itse käytin vaatteet pesukoneessa ja koristelin silityskuvilla vasta pesun jälkeen. 



Lopputulos osoittautui aika hauskaksi ja ennen kaikkea niiden askartelu oli hauskaa ajanvietettä tyttäreni kanssa. Luulen, että tulemme kokeilemaan tätä vielä uudemman kerran. 

Ei kommentteja