Hassut laukut leikkeihin

diy laukku

Istumme usein tyttäreni kanssa suunnittelemassa ja piirtelemässä vihkoon listaa erilaisista ompelu-ja askarteluprojekteista. Hauskan ajankulun lisäksi on kivaa, että ideoiden puutteessa sieltä voi käydä nappaamassa jotakin työn alle. Ideat voivat tulla vastaan nettiä selaillessa tai ihan vain tyttäreni mielikuvituksesta ja joskus niiden toteuttaminen on vähintäänkin haastavaa.
Tällä kertaa päätin tarttua vihkoon piirrettyihin laukkuihin ja miettiä miten voisin ilman kaavaa tehdä tyttären haluamia muotolaukkuja. Yrityksen ja erehdyksen kautta sain kuitenkin tehtyä muutaman laukuista ja ajattelin jakaa summittaisen ompeluohjeen muillekin. Voitte samalla välttää tekemäni mokat ja saada toimivampia laukkuja.


Tein lopulta kolme erilaista muotolaukkua, mutta kuvaamani ohje on jotakuinkin sama kaikissa laukuissa. Aluksi leikkaa haluamasi muoto napakasta kankaasta (esim. tekonahka sopii tosi hyvin) ja sen lisäksi sivukappaletta varten haluamasi levyistä kaitaletta. Tämän kaitaleen leveydellä voit vaikuttaa laukun syvyyteen ja kaitale kannattaa olla ainakin niin leveä, että vetoketju ei kavenna sitä liikaa. Leikkasin kaikkia laukkuja tehdessä kaitaleesta pidemmän ja lyhensin sen oikeaan mittaan vasta lopuksi. Donitsilaukussa sivukaitaleita on vain yksi, mutta esimerkiksi simpukkalaukussa muoto on erilainen ja pohja on erillinen palanen.

Tässä vaiheessa voin kertoa, että pilvilaukkua tehdessäni huomasin, että kovin monimutkaiset muodot ovat aika vaikeita saada ommeltua siististi. Kannattaa siis harkita melko selkeiden muotojen valitsemista. Esim. donitsilaukku oli näistä laukuista kaikista helpoin ommella selkeän pyöreän muodon vuoksi.




Seuraavaksi on aika tehdä mahdolliset koristelut ja aplikoinnit ennen laukun kokoamista. Donitsilaukkua varten ompelin "kuorrutteen" kiinni ja silitin silityskalvosta "strösselit" kiinni. Simpukkalaukkua tehdessä taas tikkasin simpukan muodon suoraa ommelta käyttäen. Lisäsin kappaleiden taakse hieman tikkikangasta, että muoto tulisi tikkausten avulla paremmin näkyviin. Sen voi kuitenkin hyvin jättää tekemättäkin.


Seuraavaksi eniten päänvaivaa aiheuttanut asia eli vetoketjun kiinnittäminen. Pohdin aika pitkään, että miten saisin tämän helpoiten hoidettua. Ensimmäisessä laukussa leikkasin pitkän kaitaleen kahtia ennen vetoketjun ompelua, mutta kahdessa viimeisessä hoksasin paremman tavan tehdä asia. Toki joku oikeasti laukkuja tekevä varmasti katsoo kauhuissaan, että apua ei noin! Nämä kuitenkin menevät leikkeihin, joten en viitsinyt hirveästi stressata asiaa. Otin pitkän sivukaitaleen ja mittasin siihen keskikohdan. Kiinnitin vetoketjun tekonahkaan leikattuun koloon ja tikkasin kiinni.


Seuraavaksi kiinnitin kantohihnan kiinni vetoketjun päihin pienillä nahkapalasilla. Tarkkasilmäiset varmasti huomaavat, että simpukkalaukun kiinnitys ei ole tehty näin ja jouduin vielä siirtämään kiinnitystä ylemmäksi, koska laukku kääntyi käytössä. Kannattaa siis vähän mallailla miten hihna kuhunkin laukkuun sopii parhaiten.



Sitten se ikävin osio eli laukun ompelu kasaan. Neulasin ensin toisen kappaleen kiinni niin, että vetoketju tuli oikealle kohdalle ja ompelin kaitaleen kiinni ompelukoneella. Tässä vaiheessa kaitaletta kannattaa lyhentää, jos huomaa, että se ei ole aivan oikean pituinen.

Toisen puolen ompelua ennen on tärkeä varmistaa, että vetoketju on auki laukun kääntämistä varten ja hihna on laukun sisällä. Neulaa sitten toinen puoli kiinni ja ompele sekin. Jos laukun muoto vaatii erillistä pohjaa, ompelin sen kiinni viimeiseksi.

diy laukku

diy laukku




Sitten vain laukku oikein päin ja leikit voivat alkaa! Ei muuta kuin siis rohkeasti ideoimaan erilaisia   hassuja laukkuja :)

Ei kommentteja