DIY astronauttipuku

avaruuspuku lapselle

"Äiti voisitko tehdä minulle avaruuspuvun?" Tyttärelläni on loppumaton usko kykyyni valmistaa hänelle milloin mitäkin asuja ja uusimman villityksensä mukaisesti tällä kertaa kyse oli astronauttipuvun valmistamisesta. En välittömästi luvannut hänelle, että ehtisin valmistaa pukua ja surkean ilmeen nähtyäni hellyin pohtimaan illan ja yön tunteina miten ihmeessä sen toteuttaisin. 
En halunnut ostaa mitään materiaaleja pukua varten, koska aina leikkivillitykset eivät kestä niin kauan, että niihin kannattaisi upottaa kovin paljon kalliita materiaaleja. Ryhdyin siis kaivelemaan kotona kaappeja ja miettimään miten voisin olemassaolevia materiaaleja käyttämällä toteuttaa projektin.

Melko pian löysin kasan ohutta valkoista kangasta, jonka olin ostanut joskus erään kangaskaupan tyhjennysmyynnistä. Se oli välillä ollut minulla kuvaustaustana, mutta muuten kankaalla ei ollut mitään käyttöä. Lisäksi kaivelin varastoistani hieman hopeanväristä pakettinauhaa, huopaa, kangasmaaleja ja hieman liian pitkän vetoketjun. Eiköhän näistä yksi avaruuspuku valmistu!


Itse haalarin valmistin Jujuna raglanjumpsuitin kaavalla hieman reilummilla saumavaroilla. Kaulus ei "ihan" natsannut haalarin mittoihin, koska silmämääräisesti suurenteleminen ei yllättävää kyllä johtanut kovinkaan tarkkaan ompelujälkeen. Onneksi naamiaisasun kyseessä ollessa moisella pikkuseikalla ei ollut pahemmin väliä. Lisäsin ennen haalarin kokoamista hieman hopeanväristä nauhaa koristamaan kaulusta, hihoja ja lahkeita. Kuvahaun perusteella osassa haalareita käytetty nauha oli punaista, mutta sitä minulla ei ollut valmiina varastossa ja siksi hopeinen sai kelvata.

Merkkien suhteen yritin kahta erilaista ratkaisua. Nasa:n merkkiä tehdessä yritin maalata kuvan kangasmaaleilla merkkiin ja totesin kesken homman, että huopa ei varsinaisesti ollut ihanteellinen maalausalusta. Kauempaa merkki näytti kuitenkin riittävästi oikealta, joten se pääsi sellaisenaan mukaan. Maalaustestistä viisastuneena päätin kuitenkin toteuttaa toisen merkin piirtämällä sen suoraan kankaaseen kangastusseilla.


Seuraavaksi asu kaipasi kypärää ja kaikenlaisia ratkaisuja mietittyäni päädyin siihen, että kypärä olisi hyvä olla myös ommeltu. Pehmeää kypärää tulisi varmasti enemmän käytettyä leikeissä ja siihen olisi materiaalit helposti saatavilla. Kypärä on tehty silmämääräisesti leikaten kypärämyssyä mallina käyttäen ja lopuksi siihen on liimattu kangasliimalla huovasta leikattu logo. Askartelin vielä muovista visiirin kypärään, jotta se näyttäisi vähän oikeammalta.

Olin jo päättänyt, että asu saa luvan olla valmis, mutta sitten ajatus rakettipakkauksesta ei jättänyt minua rauhaan. Pohdiskelin erilaisia pahvilaatikoista väsättyjä ratkaisuja, mutta sitten päädyin etsimään kaksi mehupulloa ja päällystin ne foliolla. Pullojen suihin leikkasin ja liimasin paperista liekkejä ja paperista valmistui myös Nasan logo koristamaan rakettipakkausta. Lopuksi kiinnitin yhteen liitettyihin pulloisin kuminauhasta säädettävät olkalenkit.


Tyttäreni ideoimat ompelu/askarteluprojektit ovat ehdottomasti hauskimpia kaikista, koska hän on niin vilpittömän iloinen lopputuloksesta. Asut saattavat tuntua turhalta hömpältä, mutta ne kannustavat ainakin meillä ihan eri tavalla leikkeihin uppoutumista ja osaa asuista käytetään viikoittain. Seuraavaksi lupasin valmistaa vielä tyttären unilelukissalle oman avaruuspuvun, koska eihän kissa voi matkustaa avaruuteen ilman omaa suojapukua. Katsotaan mitä siitäkin tulee :D

Ei kommentteja