Lahja-askartelua lapsen kanssa

lasten tekemät lahjat

Joka vuosi joulun lähestyessä tyttäreni alkaa kyselemään mitä hän voisi tehdä joululahjaksi perheelle ja sukulaisille ja yhtä usein käyn raapimaan päätäni koettaen löytää järkeviä itsetehtyjä lahjaideoita. Lahjansaajat kyllä varmasti arvostaisivat vessapaperirullista askarreltuja tonttuja, mutta itse haluaisin keksiä jotakin oikeasti käyttökelpoista.


Tänä vuonna yritin lähteä etsimään ideoita ihan aikuisille tarkoitetuista askarteluideoista ja miettiä mitä 5v voisi osata tehdä. Tiesin ennalta, että tyttäreni osaa piirtää kaavoja, leikata kangasta/paperia, laittaa nuppineuloja paikalleen ja ommella ohjatusti. Hänen keskittymiskykynsä on kuitenkin ikäistensä tavoin aika lyhyt ja kovin isoja "sarjoja" lahjoja olisi turha yrittää saada tehtyä. Otimme siis esiin listan lahjansaajista ja mietimme millaisista asioista he olisivat kiinnostuneet. Sen pohjalta keksimme muutamia teemoja askarteluillemme. Esimerkiksi äitini pitää ompelusta ja hänelle ryhdyimme pohtimaan ompeluaiheista lahjaideaa. Pikkuveljeni taas pitää konsolipeleistä ja hänelle yritimme keksiä jotakin peliaiheista.



Näin kädentaitomessuilla eräässä kojussa mehiläisvahalevystä tehtyjä kynttilöitä ja bongasin siitä heti helpon askarteluidean tyttärelleni. Kävimme valitsemassa tarvikkeet Sinellistä ja tyttäreni valitsi kenelle hän halusi tehdä kynttilöitä. 

Kynttilöiden valmistaminen sujuu helposti levyä rullaamalla, mutta ainakin oman lapseni voimat eivät riittäneet aivan alussa tekemään kynttilän "sydämestä" riittävän tiivistä. Sydänlangan asettamisen jälkeen rullaaminen onnistui kuitenkin hienosti ja päätimme jakaa kynttilät kahden kappaleen pakkauksiin ja sitoa niiden ympärille koristenauhaa. 



Seuraavaksi päädyimme pohtimaan lahjaideoita suvun viherpeukaloille. Ajattelimme, että merkkikyltit kasvimaalle voisivat olla hyödyllinen lahja ja samalla helppo tehdä. Ostimme Tigerista pakettikorteiksi tarkoitettuja sydämiä ja liimasimme ne kotoa valmiiksi löytyneisiin syömäpuikkoihin. 

Annoin tyttäreni maalata kyltit haluamillaan väreillä ja sitten hän mallin mukaan kirjoitti kyltteihin eri kasvisten nimiä. Kyltit eivät todennäköisesti kestä loputtomasti elementtien armoilla, mutta ainakin kasvihuoneessa kyltit varmaan säilyvät hetkisen käytössä.



Pikkuveljeni on aina ollut kiinnostunut tietokone-ja konsolipeleistä ja se oli ensimmäinen asia mikä tyttärelleni tuli hänestä mieleen. Päädyimme siis pohtimaan mitä peliaiheista voisimme tehdä veljelleni lahjaksi. Koska tyttäreni tietoisuus peleistä on aika rajallinen, hän päätyi ehdottamaan jotakin Super Mario aiheista. 

Tutkittuamme asiaa jonkin aikaa netin ihmeellisessä maailmassa, törmäsimme Hama-helmistä tehtyihin lasinalusiin ja päätimme tehdä niitä. Otimme mallia muiden tekemistä töistä ja sovelsimme vähän meidän pienemmän alustan mukaan. Tämä askartelu toimi tosi helposti, joskin vaati jonkin verran kärsivällisyyttä. 


Äitini on samanlainen ompeluhullu kuin minä ja yritimme keksiä hänelle jotakin ompeluaiheista. Löysimme Tokmannin poistokorista eurolla askartelupakkauksen, jossa oli tarvikkeet nuppineulatyynyn valmistamiseen. Äitini on pidemmän aikaa puhunut, että tarvitsee uusia nuppineuloja ja tuumasimme, että ostamme niitä itse tehdyn nuppineulatyynyn kaveriksi. Tyyny oli pakkauksen mukaan tarkoitus ommella käsin, mutta pakkauksen surkealla neulalla ei juuri pistoja saanut aikaan. Ompelimme siis varsinaisen pöllön ompelukoneella ja koristeluissa tyttäreni yritti ensin ommella nokkaa, mutta päätyi lopulta liimaamaan silmät paikalleen. Käsin ompeleminen tuntui olevan hänen kärsivällisyydelleen vielä liian haastavaa puuhaa. 




Löysimme Tigerista leimasimien tekemiseen tarkoitetun pakkaukseen ja suunnittelimme muutaman leimasimen eri ihmisiä ajatellen. Anopilleni tyttäreni päätti piirtää kanan (anoppini pitää kanoja), isälleen tyttö päätti piirtää kitaran (mieheni on kitaristi) ja isoisälleen tyttö piirsi porkkanan (isäni vitsailee aina olevansa vegaani, joten tyttärestäni oli huvittavaa tehdä hänelle porkkana). Kun piirustukset olivat valmiit, annoin tyttäreni kaivertaa kuviot avustettuna. Oikeasti piirretty osio olisi se joka jätetään kaivertamatta, mutta ennakoin ettei 5v jaksa kaivertaa niin paljon. 

Anopilleni päädyimme tekemään esiliinan ja aloitimme leikkaamalla vanhaa essua käyttäen pellavasta esiliinan osat. Olen ostanut tytölleni pienet terävät sakset vain kankaiden leikkaamiseen ja hän on yllättävän näppärä leikkaaja. 

Leikkaamisen jälkeen minä taittelin essun reunat kahteen kertaan ja tyttäreni ompeli työn valmiiksi. Ompelu vaati melko paljon vahtimista ja kankaan ohjausta, mutta lopputuloksesta tuli tosi kiva.



Isälleni ja miehelleni teimme boxereita joihin tyttäreni painoi koristeiksi kuvia. Boksereiden leikkaamisen annoin tyttäreni hoitaa, mutta ompelupuoli jäi minun hoidettavaksi, koska saumuria en ole hänen antanut vielä kokeilla. 


Mieheni on innokas lautapeliharrastaja ja hän on joskus puhunut telineestä korttipelejä varten. Päädyimme etsimään erilaisia malleja netistä ja lopulta niiden pohjalta valmistimme telineen. Telineessä on kolme pahvilla tuettua sivua, jotka muodostavat kolmion. Alakulmasta kolmio suljetaan tarranauhalla ja näin telineen saa halutessaan pakattua litteäksi. Tämä ompelutyö ei onneksi ollut monimutkainen, joten tyttäreni sai helposti leikattua kankaan ja ommeltua merkitsemäni viivat. 


Savusuola on meidän perheessä yksi suosikkimausteista ja koska se on kaupoissa melko hintavaa, päätimme valmistaa sitä muutamalle lahjottavallemme. Valmistusprosessi on niin helppo, että todella pieni lapsikin osaa sen suorittaa. Suolaan sekoitetaan loraus savuaromia ja sekoitus levitetään leivinpaperille kuivumaan. Seuraavana päivänä suolan voi lusikoida purkkeihin ja antaa lapsen koristella. 



Todella helppojen lahjojen jatkoksi sopii tämä Tigerista ostettu mukipakkaus. Euron maksavassa pakkauksessa on mukana kynät joilla on tarkoitus piirtää mukiin kuva tai salainen viesti. Kun lahjan saaja kaataa kuumaa nestettä mukiin, tulee kuva yllätyksenä esille. Tämän lahjan tekeminen oli tyttäreni mielestä todella hauskaa, koska hän pohti kuinka paljon isä yllättyy hänen tekemästään piirustuksesta. 


Pohdittuani Instagramisssa lahjaideoita vinkkasi eräs ihminen minulle pyykkietikan tekemisestä. Idea oli siinä mielessä oivallinen, että äitini on useamman kerran pohtinut pyykkietikan kokeilemista. Päädyimme testaamaan piparmintulta tuoksuvan eteerisen öljyn lisäämistä etikkaan ja oman testieräni perusteella siitä tuli ihan hyvin toimivaa. 


Halusimme testailla myös ilman paistamista kuivuvan saven muovailua ja päädyimme tekemään kaksi erilaista "tuikkukippoa". Oikeasti kippoa muistuttava tekele on muovailtu kertakäyttömukin päälle ja siihen on tökitty reikiä, että sähkötuikku loistaisi läpi. 

Kuusen muotoinen tekele taas on muovailtu pahvisen kartion päälle ja muovailun jälkeen tyttäreni leikkeli siihen saksilla reikiä, että työ näyttäisi lumiselta kuuselta. Kartion alle ei voi laittaa oikeaa tuikkua, koska se on liian umpinainen siihen tarkoitukseen, mutta se toimii patterilla toimivan tuikun kanssa tai ihan vain talvisena koristeena. 

Ehkä erikoisin valmistamistamme lahjoista on nämä pyykkipojat. Vanhempieni kotona on tapana, että kun väkeä on paikalla enemmän, jokainen laittaa omaan lasiinsa tai mukiinsa merkiksi pyykkipojan ja näin vältytään hurjalta tiskin määrältä. Käytäntö alkoi joskus tiskikoneen ollessa rikki, mutta se on jäänyt päälle ihan vain fiksuna tapana. 

Mietimme, että olisi hauskaa valmistaa uudet pyykkipojat koko laajalle perhekunnalle ja tyttäreni päätti millaiset koristelut kenenkin pyykkipoikaan tulee. Toisella puolella on vielä nimi muistutuksena. 


Viimeinen lahja on jotakin jonka voi valmistaa vaikka viimeisenä iltana ennen joulua. Tyttäreni näki kaupassa karkeilla täytetyn purkin ja hän oli sitä mieltä, että isäni haluaisi varmasti jouluksi itselleen omilla lempikarkeilla täytetyn purkin. On erityisen tärkeää, että valikoi juuri niitä kunkin lempiherkkuja, jotta lahjasta tulee henkilökohtainen.

Koristelussa halusimme tällä kerralla päästä helpolla ja lisäsimme purkkiin vain nimen ja rusetin nauhasta. Koristelun suhteen voisi kuitenkin tehdä paljon enemmän ja esimerkiksi lasimaaleilla koristeltu purkki voisi olla tosi kiva lahja.

Me jatkamme vielä lahjojen valmistamista ja työn alla on ainakin joulukarkkeja isomummulle, kestohedelmäpusseja ja koristeltuja peflettejä. Katsotaan siis mitä kaikkea saamme vielä aikaiseksi innokkaan lahjanvalmistajani kanssa. 

Ei kommentteja