Itsetehdyt joululahjat lapselle: osa 3

diy lahjaideat

Instagramin puolella joulukalenterini on jo edennyt kolmanteen kuuden lahjan sarjaan ja ajattelin kirjoitella taas vähän lisätietoja ideoista lahjojen takana. Tutustuin ideoita etsiessäni ilmakuivuvaan saveen ja kenties jostakin saattaa vähän huomata, että innostuin kokeilemaan kyseistä itselleni uutta materiaalia.

Näin netissä erilaisia versiota jäätelön muotoisista säilytysastioista ja ajattelin, että sellainen sopisi kivasti tyttäreni huoneeseen. Hän on keräillyt huoneeseensa paljon erilaisia herkkuteemaisia koristeita ja jätskipurkki sopii sinne kuin vohveli jätskiannokseen. 

Purkki on pohjaltaan maalattu saviruukku, jossa oli aluslautanen mukana. Ideana on muovailla aluslautasen päälle ilmakuivuvasta savesta jäätelöpallo/palloja. Palloista kannattaa koettaa tehdä ontot muovailemalla ne esimerkiksi jonkun esineen päälle. Täysin tiivis pallo painaa melkoisen paljon ja kansi voi silloin olla ainakin lapselle aika hankala käyttää. 

Pallojen ja mahdollisten koristeiden kuivumisen jälkeen osat maalataan akryylimaaleilla. Maalin kuivuttua on aika kasata koko komeus liimaamalla osat vahvalla liimalla toisiinsa ja aivan lopuksi lakataan jäätelön pinta kiiltäväksi.


Seuraavasta luukusta löytyi helpoimmasta päästä oleva leikkiruoka: huopapasta. Tähän askarteluun tarvitsee oikeastaan vain keltaista huopaa, sakset ja hieman narua. Leikkasin huovasta erilaisia pastamuotoja ja rusettipastat sidoin keskeltä napakasti narulla. Pitääkseni pastan tallessa leikeissä, päätin tällä kertaa annostella sen pieniin pusseihin. 


Lapsen askartelupöytä kaipasi hieman uusia säilytyspurkkeja kynille, joten päätin askarrella ilmakuivuvasta massasta vanhan muovimukin ympärille kissa-ja hiirimukit. Mallina olleen mukin irroittaminen oli aika haastavaa, joten se olisi varmasti kannattanut tehdä ennen massan kuivumista tai sitten käyttää hieman paremmin joustavaa mukia mallina. Kuivumisen jälkeen maalasin kupit akryylimaalilla ja lakkasin ne kestävyyden parantamiseksi.


Leikkikeksejä varten tein ensin muotin oikeasta keksistä. Aluksi laitoin puhdistetun keksin alustalle ja sen päälle pursotin reilusti kuumaliimaa. Kun liima kuivui, mursin keksin pois valmiista muotista ja pesin loputkin murut pois. Murujen lähtemistä voisi vielä vähentää sillä, että lakkaisi keksin pinnan värittömällä kynsilakalla ennen muotin tekemistä. 

Valmiiseen muottiin painoin Fimo-massasta keksejä ja lisäsin keksien väliin valkoisen massan täytteeksi. Lopuksi paistoin massan ohjeen mukaisesti kovaksi. Muotin tekeminen tällä tekniikalla oli sen verran helppoa, että saatan testailla sitä muillakin esineillä.


Tämän lahja oli oikeastaan miehelleni, mutta idea sopisi mainiosti myös lapselle annettavaksi. Kirjoittelin lapsen kanssa tehtävistä lahjoista kertovassa kirjoituksessani hieman enemmän tästä lahjasta, mutta ideana on korttiteline lautapelien pelaamista varten. 


Tämän sarjan viimeinen lahja on piirustusalusta autoon. Tyttäreni piirtelee usein autossa ja hommaa helpottaakseni tein hänen lehtiölleen alustan pienellä kynäpussukalla varustettuna. Lisäksi alustassa on pienet kolot kyniä varten, johon ne voi asettaa piirtämisen ajaksi. 



Ei kommentteja