Itsetehdyt joululahjat lapselle: osa 1







diy joululahjat lapselle



Äitini teki lapsuudessani paljon leluja meille neljälle sisarukselle, joten olen häneltä oppinut miettimään miten voisin käyttää rahan sijaan luovuuttani lapseni ilahduttamiseen. Monet hänen tekemistään leluista olivat meillä monet vuodet käytössä ja esimerkiksi barbinvaatteita meillä oli aina kadehdittavat määrät. Olen tehnyt jo useamman vuoden jouluisin ainakin osan lahjoista itse. Erityisesti tyttärelleni on helppo keksiä itsetehtyjä lahjaideoita ja ne ovatkin useimmiten ahkerassa leikkikäytössä. 

Päätin tänä vuonna laatia Instagramin puolelle joulukalenterin, jossa esittelen tänä vuonna keksimiäni lahjaideoita. Kaikki ideoista eivät kuitenkaan ole leluja, vaan koetin keksiä kaikkia erilaisia lahjoja joista tyttäreni voisi pitää. Ajattelin koota ideat muutamassa erässä myös blogiini, että ensi vuonnakin lahjaideoita etsivät voisivat löytää ne. Mikä toisaalta estää toteuttamasta lahjoja synttäreitä varten tai ihan vain tavallista arkipäivää ilahduttamaan. 


Ensimmäisen luukun takaa löytyivät Disney teemaiset korut. Minulla oli jemmassa korupohjia, joiden  sisälle on tarkoitus laittaa jokin leikattu kuva. Päädyin nappaamaan yhden tyttäreni prinsessalehdistä ja etsin sieltä muutamia sopivankokoisia kuvia. Näiden korujen tekeminen on todella helppoa ja se vaatii oikeastaan vain lasikiekon kiinnittämisen kuvan päälle liimalla. On tärkeää, että liima on kirkasta, jolloin kuvasta ei tule sumeaa. Lopuksi liitin riipukset erilaisiin ketjuihin ja avaimenperään. 





Samalla korumallilla olisi helppoa valmistaa koruja myös aikuisille. Esimerkiksi jonkin tärkeän paikkakunnan kartta, tärkeän tapahtuman lippu tai mikä vain muu ajatuksella valittu kuva voisi tehdä lahjasta yksilöllisen.

Toinen lahja muistutti minua erityisesti äidistäni, koska hän valmisti meille lapsena oviteatterin. Leikimme sillä monta kertaa sisarusteni kanssa ja nukketeatterin lisäksi sitä käytettiin esimerkiksi synttäreillä kalastamiseen.

Valitsin teatteria varten kangaskaapistani sirkuskangasta ja päädyin siksi tekemään teatterista sirkusteemaisen. Teatteri on helppo valmistaa oman oviaukon mittojen mukaan ja itse viritin teatterin yläreunaan riman jonka avulla se kiinnitetään. Lisäksi laitoin sivuille nauhat joiden avulla teatteri voidaan kiinnittää myös sivuilta. Teatterin toiselle puolelle voisi hyvin aplikoida vaikkapa kaupan ja näin leikkivaihtoehtoja on enemmän. Meillä oli jo leikkikauppa, joten en viitsinyt tällä kertaa tehdä itse taustapuolelle muuta.



Leikkikaupasta puheenollen kolmannesta luukusta löytyi lisää silkkimassasta muotoiltuja karkkeja tytön kauppaan. Tällä kertaa muovaillut namit menivät pusseihin, koska totesin irrallaan olevien karkkien leviävän ympäri taloa. Pusseissa karkit ehkä säilyvät edes hetken yhdessä paikassa. Pusseja varten askartelin tietysti pienet etiketit, joista voisi tehdä vaikka kuinka realistiset. Tällä kertaa tyydyin vähän sellaiseen sinne päin tyyliin.



Kauppaleikit ovat niin kova juttu meillä, että myös neljännestä luukusta löytyi jotakin kauppaleikkeihin sopivaa. Tyttäreni on monesti pyytänyt leikkeihinsä nakkeja, joten päädyin toteuttamaan hänen toiveensa. 

Ompelin vaaleanpunaisesta kankaasta pieniä putkiloita ja täytin ne vanulla. Sitten sidoin päät kiinni tukevalla langalla ja nakit olivatkin pian valmiit. Saadakseni niistä vielä hieman todenmukaisempia päätin ottaa tyhjän kertakäyttölautasen johon asettelin nakit. Laitoin koko komeuden ympärille tuorekelmua ja näin nakkipaketti valmistui. 



Viidennestä luukusta löytyi itsetehtyjen lahjojen klassikko, keppihevonen. Etsiskelin kirjastosta kaavakirjaa ja löysinkin useita vaihtoehtoja. Lainasin Kepparikirja nimisen opuksen ja piirsin sen mukaan hevosen kaavat. Kirjan yksinkertaisia ohjeita noudattaen sain kotoa löytyneistä materiaaleista valmistettua kepparin. Hepalla piti tietysti olla pari porkkanaa ja ne sain muovailtua silkkimassasta. 


Kuudes ja viimeinen lahja tällä erää oli heijastinliivi. Meillä on ainainen taistelu tavallisen keltaisen heijastinliivin käytöstä ja ajattelin helpottaa ongelmaa valmistamalla tyttärelleni hänen omien mieltymystensä mukaisen liivin. Kangas on pinkkiä ulkoilukangasta ja lisäsin siihen eteen heijastinkankaasta leikatun kruuunukuvion ja taakse Mikki Hiiren päitä. Lisäksi takana on hänen nimensä, koska päiväkodissa kaikki tavarat tuntuvat katoavan. 

Ei kommentteja