Krakovan kangaskaupat

kangaskaupat krakovassa

Pääsin käymään syyslomalla siskoni luona Krakovassa ja yhtenä tavoitteenani oli kierrellä katselemassa paikallisia kangaskauppoja edullisten löytöjen toivossa. Kankaiden lisäksi etsiskelin askartelutarvikkeita, ompelutarvikkeita ja kaavalehtiä. Kauppoja löytyikin suhteellisen paljon ja vielä muutamia jäi seuraavaan kertaan ajanpuutteen vuoksi.

Puolan hintataso kankaiden suhteen on huomattavasti Suomea edullisempi, vaikka kauppojen välillä hintavaihtelua toki oli jonkin verran. Kärjistäen voisi sanoa, että nykyaikaisemmat kuosikankaat olivat hieman hinnakkaampia ja peruskankaat olivat erityisen edullisia. Tästä huolimatta esimerkiksi Metry I Centymetry liikkeessä kuosikankaat olivat kuitenkin keskimäärin 8€ metri, joten kalliista kankaista ei joka tapauksessa voida todellakaan puhua. Laadullisesti kankaat vastaavat suomalaisissa verkkokaupoissa myytäviä kankaita ja monet kuoseista näyttävät olevan myynnissä myös kotimaisissa kaupoissa. Hintaero selittynee maan yleisen hintatason lisäksi sillä, että todella monet Suomessa myytävistä kankaista valmistetaan Puolassa.



Ensimmäiseksi vierailin Krakowska 35:ssa sijaitsevassa Tkaniny Kakadu:ssa. Kauppa ei ole kooltaan kovin suuri, mutta valikoimaa siellä oli lattiasta kattoon. Osa kankaista oli omaan makuuni turhan vanhanaikaisia, mutta joukossa oli myös paljon kauniita materiaaleja erityisesti juhlavaatteiden tekemistä varten. Puolalainen maku on selkeästi suomalaista koristeellisempi, joten erilaisia pitsejä, paljetteja ja kiiltäviä kankaita löytyi paljon. 

Päädyin itse kuitenkin ostamaan vain yhden kankaan kyseisestä kaupasta ja valitsin tyttärelleni hamekankaaksi yhden monista perinteisistä puolalaisista kankaista. Perinnekankaat olivat ohutta puuvillaa ja niissä toistuivat erilaiset kukka-aiheet ja kirjotut yksityiskohdat. Ostaminen onnistui puolaksi siskoni avustuksella, joten en tullut testanneeksi miten englannin kieli olisi kauppiaalta taipunut. 


Galeria Krakowskassa sijaitseva Pasmanteria Krakowska sattui tielleni vahingossa, mutta päädyin piipahtamaan katsomassa mitä heidän valikoimaansa kuului. Kauppa myy erilaisia ompelutarvikkeita, nauhoja, lankoja, ompelukoneita ja ompelumerkkejä. Erityisesti metrihintaan myytävien nauhojen valikoima oli valtava. Päädyin lopulta ostamaan kahta kimaltavaa vyötärökuminauhaa hameprojekteja varten, mutta kaupasta olisi varmasti löytynyt vaikka kuinka paljon muutakin. Palvelu ei ollut mitenkään ykkösluokkaisen ystävällistä, mutta onnistuin ostamaan tarvittavat tarvikkeet englanniksi.

Kävin Galeria Krakowskassa myös Empik nimisessä liikkeessä, jossa myydään kirjoja, pelejä, askartelutarvikkeita ja leluja. Empikissä on laaja valikoima erilaisia ompelu/käsityölehtiä, joten päädyin ostamaan sieltä uusia kaavalehtiä. Lisäksi askartelutarvikevalikoimasta mukaani tarttui muutamia nauhoja ja muita askartelutarvikkeita.


Firany Tkaniny on mitä ilmeisemmin paikallinen kangaskauppaketju, koska kauppoja heillä on useampi. Osoitteessa Filipa 7 sijaitsevassa kaupassa ehdin aikarajoituksen vuoksi vain pyörähtää nopeasti ja en päätynyt ostamaan kyseisestä kaupasta mitään. Valikoimaa näytti kuitenkin olevan ihan mukavasti. Kyseinen katu voi kuitenkin olla ompelijan kannalta pistäytymisen arvoinen, koska kadulla näytti olevan useampi kangaskauppa ja ompelutarvikekauppa.  


Ehdoton suosikkini Krakovan kangaskaupoista on osoitteessa ul. Dluga 62 sijaitseva Metry i Centymetry, koska heidän valikoimansa on kuosien puolesta lähimpänä makuni mukaisia kankaita. Olen tilannut useamman kerran heidän nettikaupastaan, joten kauppa oli minulle tuttu jo ennen siellä piipahtamista. Liike on todella pieni, mutta valikoima on siihen nähden valtava. Kankaiden lisäksi kaupassa on myytävänä ompelutarvikkeita ja ompelulehtiä, joten ostettavaa löytyy aina kassikaupalla. 

Liikkeen kaikki työntekijät eivät hallitse englantia, joten kannattaa varautua melko varovaiseen palveluun. Käydessäni liikkeessä en varsinaisesti saanut palvelua, vaan sitä täytyi itse käydä pyytämässä kassalta, mutta onnistuin kuitenkin ihan hyvin tekemään ostokset. Metri on onneksi samankaltainen sana kummallakin kielellä, joten ainakin tasametrien ostamiseen riittää melko hyvin elekieli. Pakkakankaiden lisäksi kaupassa oli valmiita palakankaita ja erilaisia raporttikankaita. 




Ikävän sairastumisen vuoksi ostoskierrokseni jäi vielä vajaaksi, joten todennäköisesti tulen täydentämään uusien reissujen mukaan kauppalistaustani. Ompelu tuntuu olevan pinnalla Puolassa, joten veikkaan uusia kauppoja ilmestyvän mikäli villitys jatkaa kasvamista. 

Ei kommentteja