Ommel 2019 - Ompelijan paratiisi

ommel kokemuksia

Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty Ommel-festivaali jäi minulta päällekkäisyyksien takia viimeksi käymättä ja tänä vuonna päätin, että moista vahinkoa ei tänä kesänä pääse tapahtumaan.
Saimme tyttäreni kanssa kutsun osallistua ompelijoiden muotinäytökseen ja päädyimme siksi menemään tapahtumaan koko perheen voimin lauantaina. Etukäteen vähän pelkäsin miten lapsen näkökulmasta tylsä tapahtuma sujuisi suht vilkkaan tyttären kanssa, mutta leikkipaikka, kirjasto ja pajat saivat hänenkin aikansa kulumaan hyvin.

En oikein osannut odottaa tapahtumalta mitään kummempaa ja olin kaikkiaan todella yllättynyt siitä miten monipuolisesta ja hyvin järjestetystä tapahtumasta oli kyse. Ommel järjestetään vapaaehtoisvoimin ja erityisesti se välittyi tunnelmasta ja yksityiskohtien suunnittelusta. Opasteet oli järjestetty hyvin ja tila soveltui mielestäni loistavasti tällaiseen tapahtumaan. Esimerkiksi Tampereen kädentaitomessuihin verrattuna tunnelma ei ollut ollenkaan ahdas, vaikka lauantai oli varmasti vilkas päivä kävijämäärän suhteen. Tykkäsin myös siitä, että myyjät olivat nimenomaan tarvikkeiden myyjiä, koska itse en käsitöitä tekevänä juuri osta valmiina muiden töitä.



Ensimmäisenä suuntasin kangasostoksille ja herkkuja hypistellessä aika kului hyvin. Useimmilla myyjillä oli jotakin erikoistarjouksia ja niiden lisäksi houkutti tietysti mahdollisuus tehdä ostoksia ilman postikuluja. Kangasvarastoni on melkoisen valtava, joten yritin tällä kertaa valita kankaita käyttötarkoitus valmiiksi mietittynä. Verson Puodilta nappasin kukkakankaan omaa tunikaani ajatellen, bambeista taas tulee pitkähihainen frillamekko ja hedelmäkankaasta ajattelin tehdä kesämekon.


Tyttärelleni ja itselleni ostettavien kankaiden lisäksi etsin tällä kertaa muutamia edullisia kankaita kummipoikaani ajatellen. Iloisen Kettuliinin palalaareista löysin 5€ kpl palaset rokkaavia eläimiä ja viikinkejä. Lisäksi ilokseni huomasin, että Ommeliin oli löytänyt tiensä myös muutamia ruotsalaisia firmoja ja Elvelyckan Designilta nappasin palasen pandakangasta.


Olemme tyttäreni kanssa kummatkin vaaleanpunaisen ystäviä, joten Nappinjan pisteeltä mukaan tarttui palalaarista pala pionikangasta ja sen lisäksi harsokangasta. Näistä ehdin jo ommella tyttärelleni shortsit ja topin sekä itselleni tavallisen peruspaidan.



Tärkeimpänä ostoslistallani olivat uudet kaavakirjat: Nuppu print companyn Nuppunen ja Hellinin Girl Trip. Itselleni käytännöllisiä kaavakirjoja ei ole kovin montaa olemassa, joten kaksi uutta kirjaa olivat oikein tervetulleita. Kirjojen lisäksi nappasin kummastakin pisteestä kankaat mukaan. Hellinin kangas on tyttäreni valitsema ja Nupun kangas on itseäni varten valittu.


Ehdin jo testata Hellinin Girl Trip kirjasta muutamaa kaavaa ja ainakin ne onnistuivat hyvin.
Sash-paita valikoitui ensimmäiseksi testattavaksi kaavaksi. Tein helman kohdalle pienen muokkauksen ja kavensin hieman "vyötä", koska kangas ei aivan riittänyt kaavan mukaiseen leveyteen.


En ehtinyt tällä kertaa osallistua kovin moneen työpajaan ajanpuutteen vuoksi, mutta ehdin pyörähtää Hope-työpajassa ompelemassa paidan hyväntekeväisyyteen. Samalla pääsin testaamaan ensimmäistä kertaa peitetikkikonetta. Olen saanut ompeluryhmistä sellaisen kuvan, että kyseinen kone on erityisen kätevä ja tarpeellinen ompelussa. Ajattelinkin, että kokeilemalla sitä saan välittömästi konekuumeen mutta kokeilu oikeastaan hidasti toiveitani sen ostamisesta. Taidan palata tähän aiheeseen myöhemmin ja käsitellä samalla muitakin ompeluryhmien "myyttejä".

Olisin halunnut ehtiä kokeilemaan korkkipussukan ompelua työpajassa, mutta ostin lohdutukseksi itselleni korkkikangasta omaa kokeilua varten. Lisäksi nappasin kauan odottamani Victoria mekon kaavan ja vähän kultaista nahkaa rukkasien ompelua varten. Jos satut tietämään hyvän nahkarukkasten kaavan niin otan innolla vinkkejä vastaan :D


Tyttäreni kanssa piipahdimme kuitenkin kirjastolla olevassa työpajassa ja teimme omaan kankaaseen vinyylileikkurilla kuvion. Pajassa olisi voinut testata myös kirjovia ompelukoneita. Tavoitteena on lopulta tehdä kankaasta t-paita tai tunika. Olisi todella hienoa, jos omalla paikkakunnallakin olisi moisia palveluja kirjastossa. Pitää siis ehkä laittaa hankintaehdotusta menemään.


Kaikkiaan tapahtumasta jäi todella positiivinen kuva ja tulen varmasti ensi vuonna taas paikalle, jos tapahtuma silloin järjestetään. Yritän kuitenkin ottaa ensi kerralla mukaan vaikkapa äitini tai jonkun muun ompelusta innostuneen ihmisen. Tapahtuma olisi näet huomattavasti mukavampi jonkun asiasta kiinnostuneen seurassa ja kenties silloin saisi aikaiseksi mennä myös luennoille tai kurssille.




Ei kommentteja