Pullia leikkeihin taikataikinasta

pullat taikataikinasta

Tyttäreni esitteli minulle askartelukirjasta taikataikinasta muovailtuja avaimenperiä ja pyysi minua askartelemaan kanssaan. Olin viimeksi tehnyt taikataikinaa joskus lapsena ja oikeastaan unohtanut miten hauska ja helppo materiaali se on. Teimme ensin avaimenperät ja samalla valmistin isomman satsin taikinaa muovailtavaksi.

Ryhdyin heti pohtimaan, että taikataikinasta voisi helposti tehdä oikean näköisiä leivonnaisia tyttäreni leikkikeittiöön. Kaivelin varastostani hieman ruskeaa elintarvikeväriä ja päädyimme tällä kertaa kokeilemaan korvapuusteja, noita perheemme kestosuosikkeja. Käytin taikinaan seuraavaa perusohjetta:
  • 3 dl jauhoja (flour)
  • 1,5 dl suolaa (salt)
  • 1,5 dl vettä (water)
  • 1 rkl ruokaöljyä (oil)
Sekoita kaikki ainekset yhteen ja vaivaa tasaiseksi massaksi. Lisää tarvittaessa vettä, jos taikina on liian kuivaa. 


*We decided to make a batch of salt dough and made some cinnamon buns to be used as play food. They were very simple to make and you can scroll down to see the photos I took of the process.

Leikkipullat tehdään oikeastaan täsmälleen samalla tavalla kuin oikeatkin pullat. Kaulitse siis ensin taikina ohueksi levyksi valmiiksi täytteen lisäämistä varten. Levystä kannattaa kaulita melko ohut, koska huomasin liian paksun levyn murtuvan helposti.


Sekoitin osaan massaa hieman ruskeaa elintarvikeväriä vastaamaan kanelitäytettä. Kaulitsin ruskean täytteen ja levitin sen aiemmin tehdyn levyn päälle. Myös "täyte" kannattaa olla melko ohut jotta pullat olisi helpompi rullata.



Seuraavaksi jatkoin rullaamalla levyt tiiviiksi rullaksi ja leikkaamalla rullasta pari senttiä leveitä paloja. Painoin peukaloilla viipaleiden keskikohdasta muodostaen pullista korvapuustin muotoisia. Tarkoituksenani oli tehdä mahdollisimman realistisia pullia, joten tein tällä kertaa niistä luonnollisen kokoisia. Esimerkiksi nukkekotia varten kävisi varmasti sama metodi, mutta pienemmässä koossa.


Sitten pullat olivatkin valmiita kovetettavaksi uunissa. Paistoin niitä ohuella kananmunakerroksella sipaistuna noin 45min 125-asteisessa uunissa. Viimeiseksi annoin pullien jäähtyä ja pursotin niiden päälle valkoista silkkimassaa "sokerikuorrutteeksi". Massan kuivumisen jälkeen pullat olivatkin valmiita leikkeihin.

Ei kommentteja